20230627 Rabarbervin 2023
10 stjälkar rabarber
2 citroner
1 näve fläderblommor
1 kg socker
Skiva citronerna och rabarbern. Banda ner med övriga ingredienser i jästunnan. Snart börjar vildjästen jobba. Låt bubbla tills det slutar. Sila av vinet några gånger. Men stressa inte. Det kan få hålla på några månader.
20230619 Flädervin 2023
En kasse fläderblommor
Tre ekologiska citroner
2 kg socker
12 liter vatten
Skiva citronerna och blanda ner med övriga ingredienser i jästunnan. Snart börjar vildjästen jobba. Låt bubbla tills det slutar. Sila av vinet några gånger. Men stressa inte. Det kan få hålla på några månader.
Maskrosvin 2023
Start 19 maj
4 liter maskrosor
4 ekologiska citroner
2 kg socker
11 liter vatten
Rör om allt. På med lock och jäsrör och låt jäsa på vildjästen tills det slutar bubbla ca 1 till 8 månader.
Rött fruktvin
Start 26 januari 2023
12 plommon
2 citroner
2 liter svarta vinbär
1,5 liter rödbetsjuice
1 liter socker
12 liter vatten
3 liter äppelmust
18 liter mängd vin
Två viner 2022
40 klasar, en hel kasse
2 liter vatten
5 sep Skördat och fottrampat
21 okt Silade tog bort vinstjälkarna
26 jan tillsatte socker och plommon
från lotten, kan vara Vitis labrusca Zilga, Labruskavin
6 sep skördat 60 klasar och fottrampat.
21 okt Silade tog bort vinstjälkarna.
26 jan tillsatte socker och plommon
27 juni silade och buteljerade
Flädervin 2022
Start juni
20 klasar fläderblommor
4 citroner
Lite rosblad
20 maskrosor
14 liter vatten
21 okt silade av.
26 jan 2023 det jäser fortfarande. Tillsätter socker och två plommon.
25 maj 2023 silade av, fortsätter jäsa
Rödbetsvin 2022
Start 28 feb
7 ekologiska rödbetor
4 ekologiska lime
10 liter vatten
ska jäsa på vildjästen i två månader och sedan vila i ytterligare 2. Sen sila av och smaka av. Samt tillsätta socker.
15 mars. Silade av och tillsatte 1 kg socker.
Morotsvin 2022
start 1 mars.
6 stora ekologiska morötter
4 ekologiska citroner
10 liter vatten
Morotsvin 2021
Start 5 mars.
2 stora morötter
4 stjälkar blekselleri
3 citroner
1 lime
10 liter vatten
Silade bort skal och fruktkött samt tillsatte 3 dl socker.
Naturvin av vindruvor – Solaris – 2021
14 liter med druvor och stjälkar. Fottrampat. Skörd 7 sep 2021.
6 okt 2021. Gjort på 200 vindruvsklasar. Jag har silat bort druvor och stjälkar och tillfört ett kilo socker. Smaken är ytterst lovande. Nu får det stå till efter jul nån gång. Jag kommer sila av det nån gång till och smaka av det. När jag är nöjd buteljerar jag.
Rabarbervin med granskott. 2021?
6 stjälkar rabarber skurna i bitar och sedan mixade
40 maskrosblommor
1 apelsin
I juicepress: 3 rödbetor, 1 morot 5 rabarber
20 liter vatten
Start 1 juni. Efter en månad tillsätter jag granskottssockerlag. 40 granskott, 5 dl socker 5 dl vatten. Får stå i en månad fr o m 1 juni.
9 augusti. Silade och tillsatte ett drygt ett kilo socker.
30 sep smakade av och tillsatte ett kilo socker.
12 okt smakade av och buteljerade.
Flädervin nr 3
Flädervin 20 liter
60 klasar fläderblommor
4 citroner
20 liter vatten
Start 21 juni
9 augusti. Silade och tillsatte ett drygt kilo socker.
28 september. Silade, smakade av och buteljerade 27 stora och 16 små buteljer.
Flädervin No. 2
Flädervin 12 liter
40 klasar fläderblommor
40 rosa rosblad (för aromen)
4 citroner
12 liter vatten
Start: 14 juni
Rabarbervin med maskrosor
Rabarbervin:
6 stjälkar rabarber skurna i bitar och sedan mixade
40 maskrosblommor
1 apelsin
20 liter vatten
Start 1 juni.
Plockade nyss 40 granskott som jag lägga i sockerlag och tillföra vinet.
Sött rödbetsvin med lime
Recept 1:
6 rödbetor
2 lime
1 apelsin
1 grapefrukt
12 liter vatten
Start 28 april. 5 maj tillsatte 1.5 kg socker. 19 maj silade av, smakade av och tillsatte 1 kg socker.
Recept 2:
Sött rödbetsvin med lime, apelsin, morot, rödbeta och citron
5 eko apelsiner
2 eko morötter
2 eko rödbetor
2 eko citroner
12 liter kallt vatten.
Start 16 mars 2021.
10 juni: Silat avsmakat och tillsatt 5 dl socker. Färgen är läckert lilaröd och smaken har en spännande och angenäm besk ton som nu ska mildras och rundas av något med hjälp av det tillsatta sockret. Nu får det stå tills det helt slutat bubbla.
15 juni: Buteljerat 24 små flaskor och 4 stora. Sockret gjorde susen. Ett smått fantastiskt vin!