Följ oss på Instagram och Facebook


Peter tar dig med bakom kulisserna på event, berättar om sina egna vinprojekt och tipsar om nya spännande viner på marknaden. 

Peters vintips

Dagbok - Peters egna viner

 

20230627 Rabarbervin 2023

 

10 stjälkar rabarber

 

2 citroner

 

1 näve fläderblommor

 

1 kg socker

 

Skiva citronerna och rabarbern.  Banda ner med övriga ingredienser i jästunnan. Snart börjar vildjästen jobba. Låt bubbla tills det slutar. Sila av vinet några gånger. Men stressa inte. Det kan få hålla på några månader.

 

 

 

20230619 Flädervin 2023

 

En kasse fläderblommor

 

Tre ekologiska citroner

 

2 kg socker

 

12 liter vatten

 

Skiva citronerna och blanda ner med övriga ingredienser i jästunnan. Snart börjar vildjästen jobba. Låt bubbla tills det slutar. Sila av vinet några gånger. Men stressa inte. Det kan få hålla på några månader.

 

 

 

Maskrosvin 2023

 

Start 19 maj

 

4 liter maskrosor

 

4 ekologiska citroner

 

2 kg socker

 

11 liter vatten

 

Rör om allt. På med lock och jäsrör och låt jäsa på vildjästen tills det slutar bubbla ca 1 till 8 månader.

 

 

 

Rött fruktvin

 

Start 26 januari 2023

 

12 plommon

 

2 citroner

 

2 liter svarta vinbär

 

1,5 liter rödbetsjuice

 

1 liter socker

 

12 liter vatten

 

3 liter äppelmust

 

18 liter mängd vin

 

 

 

 

 

Två viner 2022


  1. Solaris-vin 2022

 

40 klasar, en hel kasse

 

2 liter vatten

 

5 sep Skördat och fottrampat

 

21 okt Silade tog bort vinstjälkarna

 

26 jan tillsatte socker och plommon

 

  1. Blå druvor Lotten 2022

 

från lotten, kan vara Vitis labrusca Zilga, Labruskavin

 

6 sep skördat 60 klasar och fottrampat.

 

21 okt Silade tog bort vinstjälkarna.

 

26 jan tillsatte socker och plommon

 

27 juni silade och buteljerade

 


 

Flädervin 2022

 

Start juni

 

20 klasar fläderblommor

 

4 citroner

 

Lite rosblad

 

20 maskrosor

 

14 liter vatten

 

21 okt silade av.

 

26 jan 2023 det jäser fortfarande. Tillsätter socker och två plommon.

 

25 maj 2023 silade av, fortsätter jäsa

 

 

Rödbetsvin 2022

 

Start 28 feb

 

7 ekologiska rödbetor

 

4 ekologiska lime

 

10 liter vatten

 

ska jäsa på vildjästen i två månader och sedan vila i ytterligare 2. Sen sila av och smaka av. Samt tillsätta socker.

 

15 mars. Silade av och tillsatte 1 kg socker.

 


 

Morotsvin 2022

 

start 1 mars.

 

6 stora ekologiska morötter

 

4 ekologiska citroner

 

10 liter vatten

 

 

Morotsvin 2021

 

Start 5 mars.


2 stora morötter

 

4 stjälkar blekselleri

 

3 citroner

 

1 lime

 

10 liter vatten


Silade bort skal och fruktkött samt tillsatte 3 dl socker.

 

 

 

Naturvin av vindruvor – Solaris – 2021

 

14 liter med druvor och stjälkar. Fottrampat. Skörd 7 sep 2021.

 

6 okt 2021. Gjort på 200 vindruvsklasar. Jag har silat bort druvor och stjälkar och tillfört ett kilo socker. Smaken är ytterst lovande. Nu får det stå till efter jul nån gång. Jag kommer sila av det nån gång till och smaka av det. När jag är nöjd buteljerar jag.

 

 

 

Rabarbervin med granskott. 2021?

 

6 stjälkar rabarber skurna i bitar och sedan mixade

 

40 maskrosblommor

 

1 apelsin

 

I juicepress: 3 rödbetor, 1 morot 5 rabarber

 

20 liter vatten

 

Start 1 juni. Efter en månad tillsätter jag granskottssockerlag. 40 granskott, 5 dl socker 5 dl vatten. Får stå i en månad fr o m 1 juni.

 

9 augusti. Silade och tillsatte ett drygt ett kilo socker.

 

30 sep smakade av och tillsatte ett kilo socker.

 

12 okt smakade av och buteljerade.

 

Flädervin nr 3

 

Flädervin 20 liter

 

60 klasar fläderblommor

 

4 citroner

 

20 liter vatten

 

Start 21 juni

 

9 augusti. Silade och tillsatte ett drygt kilo socker.

 

28 september. Silade, smakade av och buteljerade 27 stora och 16 små buteljer.

 

 

 

Flädervin No. 2

 

Flädervin 12 liter

 

40 klasar fläderblommor

 

40 rosa rosblad (för aromen)

 

4 citroner

 

12 liter vatten

 

Start: 14 juni

 

 

 

Rabarbervin med maskrosor

 

Rabarbervin:

 

6 stjälkar rabarber skurna i bitar och sedan mixade

 

40 maskrosblommor

 

1 apelsin

 

20 liter vatten

 

 

Start 1 juni.

 

Plockade nyss 40 granskott som jag lägga i sockerlag och tillföra vinet.

 

 


 

Sött rödbetsvin med lime

 

Recept 1:

 

6 rödbetor

2 lime

1 apelsin

1 grapefrukt

12 liter vatten

Start 28 april. 5 maj tillsatte 1.5 kg socker. 19 maj silade av, smakade av och tillsatte 1 kg socker.

 

 

Recept 2:

Sött rödbetsvin med lime, apelsin, morot, rödbeta och citron

 

5 eko apelsiner

2 eko morötter

2 eko rödbetor

2 eko citroner

12 liter kallt vatten.

 

Start 16 mars 2021.

 

10 juni: Silat avsmakat och tillsatt 5 dl socker. Färgen är läckert lilaröd och smaken har en spännande och angenäm besk ton som nu ska mildras och rundas av något med hjälp av det tillsatta sockret. Nu får det stå tills det helt slutat bubbla.

 

15 juni: Buteljerat 24 små flaskor och 4 stora. Sockret gjorde susen. Ett smått fantastiskt vin!